alexander decaluwe's profile

Studio B: Foodscape Grimbergen

In dit project hebben we zelf een opgave geformuleerd. Na meerdere site bezoeken en kaartonderzoek zagen we de opportuniteit om een landbouwkouter tussen Koningslo en Grimbergen opnieuw in te delen aan de hand van een hoogtelijnen logica. We vertrokken met als voornaamste uitdaging de erosie van de landbouwgrond.
(in samenwerking met Oskar Vanhulle)
Om de erosieproblematiek op te lossen keken we naar een graftensysteem. Dit houdt in dat er evenwijdig aan de hoogtelijnen een permanente begroeiing wordt aangelegd. Deze houdt de afvoer van landbouwgrond en water tegen, geeft dat water de kans om te infiltreren en zorgt door zijn wortelsysteem voor meer biodiversiteit in de grond. Afhankelijk van waar op het veld de graften zich bevinden krijgen ze een andere beplanting en daarmee ook een andere functie. Met dit systeem spelen we tegelijk in op het thema droogte en erosie.
Tegelijk hebben we in dit project ook gekeken naar de relatie landbouw en wonen. In de huidige situatie was deze non-existent. Door oplossingen zoals composteren op kleinere lokale schaal, gedeelde water opvang, CSA-landbouw en volkstuinen verzachten we de grens. Tegelijk biedt de hoogtelijnen logica de mogelijkheid om het landbouwgebied doorwaadbaar te maken. Hiermee krijgt het gebied ook een parkstructuur en wordt het residentiële en het recreatieve vermengd met de landbouw .
Studio B: Foodscape Grimbergen
Published:

Studio B: Foodscape Grimbergen

Published: