Nanna Rond's profile

Verpakking Catan - Illustratie - Nanna Rond

ILLUSTRATIE - EXAMEN OPDRACHT
Nanna Rond
Voor deze examen opdracht moest ik een vernieuwende verpakking, promotionele poster en Instagram post maken voor een spel. Ik heb hierbij gekozen voor het spel Catan. Op deze pagina zie je mijn proces.
DEBRIEFING
DOEL
Het bedrijf MB (Hasbro) is op zoek naar een aantal promotionele uitingen die ze kunnen gebruiken tijdens de jaarbeurs “Spellen spektakel Utrecht”. Op die beurs worden de nieuwste bordspellen geïntroduceerd en kunnen consumenten bestaande spellen bekijken, spelen en zelfs ook kopen.
Ik heb de opdracht gekregen om voor een van de onderstaande spellen een eigentijdse, visueel geüpdatete versie te maken. Het is enkel de bedoeling om een visuele vertaling en communicatie naar de consument te maken. Dit wil zeggen dat ik een nieuwe illustratie moet maken voor de verpakking, niet voor het spel zelf. Ook wordt er verwacht dat ik een promotionele poster en een promotionele uiting (post) op Instagram maak.

- Catan
- Spirit Island
- Cluedo junior
- Wie is het?

STIJL
Het zijn drie aparte onderdelen, maar ze moeten in stijl en designkeuzes bij elkaar passen. Verder ben ik vrij om een stijl te gebruiken die ik wil, het moet wel bij de inhoud van het spel passen.

WIE IS MB?
MB is een bedrijf die al sinds 1860 spellen maakt. Sinds 1984 is MB een onderdeel van HASBRO. Je kunt ze kennen van spellen zoals Yatzee, Stratego en Zeeslag. Ze zijn vanaf 1860 gespecialiseerd in het maken van bordspellen.

OPDRACHT 1
Ik moet onderzoek doen naar het bordspel en de doelgroep. Vanuit de conclusies van mijn onderzoek maak ik vervolgens 3 vernieuwende conceptschetsen. Ik ga de herkenbaarheid en merkidentiteit van het bestaande bordspel als belangrijkste richtlijn gebruiken. Ik mag hierbij het bestaande logo gebruiken maar ik mag ook voorstellen om een nieuw logo te maken.
Ik hou rekening met een vernieuwende uitstraling, compositie en typografie, maar ik respecteer de bestaande merkidentiteit.
Na akkoord en overleg met de opdrachtgever, wordt er gekozen voor een verdere uitwerking van het definitieve concept. De illustratie lever ik op als een Mock-Up. Ik mag hiervoor een template gebruiken.

OPDRACHT 2
Voor een presentatie op deze jaarbeurs, vertaal ik de illustratie van de verpakking naar een promotionele poster. De illustratie moet in een staande positie, op A3 (29,7 x 42cm), of A4 (21 x 29,7cm) zijn.
Hierbij hou ik ook weer rekening met de compositie, typografie en vormgeving. Deze keuzes moeten overeenkomen met de designkeuzes van mijn verpakking. Er wordt verwacht dat de poster kleur heeft.

OPDRACHT 3
Het bedrijf MB is erg actief op social media, vooral op Instagram. Ze zijn op zoek naar een post van het geüpdatete spel dat ik ga visualiseren. Ik moet mijn promotionele poster vertalen naar een Instagram post. Ik doe hierbij onderzoek naar formaat (Vierkant 1080x1080). Ik zal hierbij rekening houden met de her-compositie van mijn A3/A4 poster. Het is van belang dat ik dezelfde visuele boodschap communiceer, maar met minder ruimte. Deze lever ik in als Instagram Mock-Up.

INLEVEREISEN
Onderzoek
Drie vernieuwende concept schetsen voor de verpakking
Mock-Up verpakking
Promotionele poster
Mock-Up promotionele Instagram post
Proces

De deadline van deze examen opdracht is op 16 mei.
ALGEMEEN ONDERZOEK
Na het maken van mijn debriefing ben ik begonnen aan het algemene onderzoek. Hier kijk ik naar de inhoud van de 4 verschillende spellen om een goede keuze te kunnen maken tussen de spellen.
CATAN

Wat is Catan?
Catan is een gezelschapsspel dat in 1995 is bedacht door Klaus Teuber. In 1998 werd het spel ook in het Nederlands uitgebracht door 999 Games.
Een potje Catan duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Dat maakt het perfect om te spelen tijdens een familieavond. Het basisspel Catan is bedoeld voor 3 tot 4 spelers vanaf 10 jaar.
Catan neemt je mee in de geschiedenis. Een tijd waarin steden door ridders werden verdedigd, er veel grondstoffen werden gehandeld en veel nieuwe dorpen werden gebouwd. In dit spel verzamel je verschillende grondstoffen zodat jij je eigen straten, dorpen en steden kunt bouwen. Hoe meer dorpen en steden je beheert, des te groter de kans is dat er nieuwe grondstoffen binnen komen. Je moet je rijk zo snel mogelijk vergroten.

Waarom is Catan leuk?
In het spel Catan heb je het spel zelf in de hand, je zult tactische keuzes moeten maken. Er is een perfecte balans tussen strategie en geluk. Het spel valt zowel in de smaak bij families als bij veelspelers. Door hoge herspeelbaarheid voelt het spel telkens anders en wordt het niet snel saai.
De populariteit van Catan heeft te maken met het onderhandelen tussen spelers. Spelers hebben geregeld elkaars hulp nodig bij het bouwen van hun nederzettingen. Er worden op een Catan-avond een aantal schapen voor graan, erts, steen of houd verhandeld. Elke speler probeert het maximale uit de onderhandelingen te halen.
Het succes van Catan ligt volgens de maker in het feit dat het spel niet over oorlog gaat, daardoor het interessanter wordt voor vrouwen. De nadruk ligt op creatie, niet op vernietiging.  
Toch zitten er verschillende pest elementen in het spel, zoals de struikrover. Je kan beslissen om niet met iemand te onderhandelen, of een dorp bouwen op een cruciale plaats voor een andere speler.

Hoe speel je Catan?
Als speler ben je een kolonist op het eiland Catan, dit bestaat uit 21 hexagonale landtegels. Elke ronde leveren sommige van deze tegels grondstoffen op (afhankelijk van de worp van de dobbelsteen). Enkel wie een stad of drop rond deze tegels heeft profiteert hiervan. Het is dus belangrijk om je gebouwen op goede locaties te bouwen. Die gebouwen leveren ook overwinningspunten op. Ten slotte kan je ook ontwikkelingskaarten kopen. Deze kunnen je een voordeel of extra punten opleveren. De speler die als eerste 10 overwinningspunten heeft behaald, wint het spel.
SPIRIT ISLAND

Wat is Spirit Island?
Als speler ben je een geestbewaarder van een heilig eiland, je hebt een mooie relatie opgebouwd met de mensen wiens voorvaderen (de Dahan) millennia geleden naar dit eiland kwamen. De Dahan verzorgen dit speciale stuk land en weten dat je een machtig wezen bent dat alleen vrede en groei wilt. Maar er zijn dingen veranderd. Nieuwe mensen hebben dit eiland ontdekt. Ze kennen je niet en geven niet om de heilige rust waar je zo je best voor hebt gedaan. Het enige waar zij wel om geven is uitbreiding en vernietiging. Dit zorgt ervoor dat er een nieuw deel van je geest ontwaakt, dit deel wil ervoor zorgen dat het land van deze indringers wordt verlost.
Gebruik je krachten met de hulp van de Dahan en probeer de indringers en hun gebouwen uit deze heilige ruimte te vegen. Jij en je mede geesten zullen deze nieuwe indringers angst laten voelen. De angst voor jouw aanwezigheid laat de indringers vluchten.
Spirit Island is een coöperatief spel voor territoriale controle. Spelers nemen de rol aan van eiland geesten met unieke vaardigheden die samenwerken om kwaadaardig volk omver te werpen. Het spel heeft maar een uitkomst. Of de indringers veroveren het land of de geesten verdrijven ze.

Waarom is Spirit Island leuk?
De dynamiek tussen de geesten, hun krachten en attributen en de indringers werken heel goed samen. Je kunt een aantal echt coole combinaties tussen spirits maken. Als je meer geesten leert kennen kun je super veel tactische combinaties maken, je weet dan waartoe ze in staat zijn. Spirit Island heeft zoveel variatie. Er zijn de acht spirits om te ontdekken. Zodra spelers beginnen te ontdekken hoe ze het spel constant kunnen verslaan, kunnen ze nieuwe tegenstanders toevoegen die de moeilijkheidsgraad verhogen. Ook zijn deze van invloed op hoe de indringers omgaan met het bord.

Hoe speel je Spirit Island?
Het spel begint met het kiezen van Spirits en het opzetten van het bord, waarbij de spelers zich voorbereiden op de komende uitdagingen. Elke ronde doorloopt verschillende fasen, zoals de Spirit-fase waarin spelers groeien, energie verzamelen en kaarten spelen om hun krachten te gebruiken.
Tijdens de indringersfase breiden de kolonisten zich uit en proberen ze het eiland over te nemen. Spelers moeten strategisch handelen om de kolonisten te ontmoedigen en angst te veroorzaken, wat hen helpt om te winnen. De interactie tussen Spirits, de opkomende dreigingen en de noodzaak om effectief samen te werken, maken Spirit Island tot een uitdagend en boeiend spel dat de moeite van het leren zeker waard is.
Met zijn diepte, strategie en variabele spelervaring biedt Spirit Island een unieke en lonende ervaring voor spelers die op zoek zijn naar een coöperatief bordspel dat echt uitdagend en meeslepend is.

CLUEDO JUNIOR

Wat is Cluedo Junior?
Cluedo Junior is een klassiek detectivespel voor kinderen gaat het om de zaak van het kapotte speelgoed. Het doel van Cluedo Junior is om te ontdekken welk speelgoed kapot is gemaakt, wie dit heeft gedaan, en wanneer dit is gebeurd. Wanneer de dobbelsteen wordt gegooid, kunnen spelers kijken of ze personages of meubels kunnen verplaatsen om zo aanwijzingen te vinden. Als er aanwijzingen worden gevonden, kun je keuzes elimineren en zo ontdekken wat er is gebeurd. Het spel bevat klassieke Cluedo-personages als Rosa Roodhart, Mw. Blaauw van Draet, Kol. van Geelen, Meneer Groenewoud en Prof. Pimpel, en ook Dr. Li-La, een geniale bioloog.

Waarom is Cluedo Junior leuk?
Kinderen begrijpen het spel snel, het is een versie voor kinderen die daadwerkelijk op de normale versie lijkt. Hoe vaak je het ook speelt het spel blijft leuk.

Hoe speel je Cluedo Junior?
Dit detectivebordspel voor kinderen vanaf 4 jaar bevat een dubbelzijdig spelbord met 2 spelniveaus. Op niveau 1 werken kinderen samen om een speelplaatsmysterie op te lossen. Een van de personages heeft per ongeluk een voorwerp in zijn rugzak gestopt. Alle spelers werken samen als een team en verkennen de speelplaats door aanwijzingen te zoeken op de zoek-en-vind speelplaatstegels. Samen moeten ze uitzoeken welk voorwerp er ontbreekt en wie het heeft meegenomen om het mysterie op te lossen. Als de jonge detectives toe zijn aan wat meer uitdaging, kunnen ze het bord omdraaien om op niveau 2 Mysterie in het scheikunde lab proberen op te lossen. Wie heeft de vulkaan laten ontploffen, wat hebben ze erin gegoten en waar hadden ze moeten zijn? Dit Cluedo Junior-spel voor 2-6 spelers is een leuk spel voor het hele gezin. Wanneer de dobbelsteen wordt gegooid, kunnen spelers kijken of ze personages of meubels kunnen verplaatsen om zo aanwijzingen te vinden. Als er aanwijzingen worden gevonden, kun je keuzes elimineren en zo ontdekken wat er is gebeurd.
WIE IS HET?

Wat is Wie is het?
Wie is het wordt gespeeld met twee spelers. Iedere speler heeft een bord met 24 plaatjes van portretten van personen die naar beneden geklapt kunnen worden. De personen op die kaartjes hebben uiteenlopende kenmerken. Van elk van die kenmerken zijn er meerdere te vinden op het bord maar elk plaatje is uniek. Onder de portretten staat de naam van de persoon. Bij een nieuwere versie staan de plaatjes op het bord zelf, onder de klepjes. Er zitten dan verschillende vellen met plaatjes bij het spel, die op het bord kunnen worden geplaatst. Zodat je met meerdere thema’s kan spelen zoals dieren of tekenfilmfiguren.

Waarom is Wie is het leuk?
'Wie is het' is een heel populair spel dat mensen over de hele wereld leuk vinden, zowel jong als oud. Het is gemakkelijk te begrijpen omdat de regels simpel zijn, dus iedereen kan meedoen. Maar het heeft ook een slimme kant waardoor het uitdagend blijft. Het spel is niet alleen maar een spel; het brengt mensen samen, laat ze lachen en nadenken, en zorgt voor plezier. Het is een geweldige manier om tijd door te brengen met familie en vrienden, waarbij je samen kunt genieten van interactief vermaak.

Hoe speel je Wie is het?
In dit spel kiest elke speler stiekem een personage uit een lijst. De andere speler moet dan raden wie dat is door alleen ja- of nee-vragen te stellen. Het is belangrijk om goed op te letten op kleine verschillen tussen de personages en slimme vragen te stellen om de lijst met mogelijkheden te verkleinen. Zo wordt het raden een strategische uitdaging.
KEUZE SPEL
Wie is het viel voor mij eigenlijk gelijk af. Ik vind dit wel een leuk spel maar het sluit totaal niet aan op mijn stijl. Ook is Cluedo junior niet voor mij weg gelegd. Het onderwerp spreekt mij niet aan, ik vind de normale versie van Cluedo een stuk interessanter. Voor mij gaat de keuze dus tussen spirit island en catan. Ik heb beide spellen nog nooit gespeeld maar ze klinken allebei erg interessant. Toch kies ik voor het spel Catan, dit spel heeft echt een thema en het lijkt me leuk om me hier meer in te verdiepen. Spirit island is een lastig spel en het is me nogsteeds niet helemaal duidelijk wat het nou precies inhoud. Daarom valt deze ook af.
ONDERZOEK
In mijn algemene onderzoek heb ik al een beetje gekeken naar wat Catan nou eigenlijk inhoud. Hier heb ik gevonden dat dit spel vooral draait om de geschiedenis. Vooral de middeleeuwen, waar er nog veel gehandeld werd met grondstoffen. Deze zie je ook terug in het spel.
Ik ben begonnen met het maken van een moodboard, hierin zie je echt de elementen van de middeleeuwen terug.
Het leek me een goed idee om wat dieper in te gaan op het thema middeleeuwen (ca. 400-1500 na Chr.), om zo meer te weten te komen over het onderwerp van het spel. Ik heb eerst een mindmap gemaakt en woorden opgeschreven waar ik aan denk als ik middeleeuwen hoor.
Vervolgens ben ik onderzoek gaan doen naar de tijd van de middeleeuwen, en wat er toen gebeurde.

Met Middeleeuwen wordt de periode tussen 400 en 1500 na Christus bedoelt. In deze tijd krijgen de kerk en de adel veel macht. Boeren staan helemaal onderaan de maatschappelijke ladder.

Het zou bijvoorbeeld een tijd van onrust en verval zijn, na de ondergang van het Romeinse Rijk: de ‘donkere middeleeuwen’. In werkelijkheid was het een tijd van voortgaande beschaving. Archeologen en historici beschouwen de vroege middeleeuwen nu zelfs als een van de rijkste periodes uit de Nederlandse geschiedenis, met een uitgebreid handelsnetwerk, sterke koningen, relatief gezonde mensen, fraaie manuscripten en indrukwekkende kunst.

De boeren die toen leefden woonden in een van hout gebouwde boerderij, in de vroege middeleeuwen een leefgemeenschap op zich. De leefomstandigheden waren, vergeleken met nu, erg slecht. De meeste boerenwoningen hadden ook maar één vertrek. Koken en verwarmen deed men met een open vuur, waarvan de rook door een gat in het dak werd afgevoerd. De rook maakte het binnen benauwd, maar had ook voordelen. Het in het rookgat opgehangen vlees werd hierdoor geconserveerd en schadelijke insecten konden vaak niet tegen de rook. De inrichting van de boerderij was eenvoudig. De vloer was van aangestampte aarde en langs de wanden waren de slaapplaatsen – bedden van stro – te vinden. Gebruiksvoorwerpen werden in kisten bewaard, een gebruik dat tot in het begin van de twintigste eeuw in heel Nederland normaal was op het platteland.

In de samenleving in de middeleeuwen zelf ontstaat meer hiërarchie en verschijnt er een herkenbare elite met paarden en zwaarden. Hun machtsvertoon zien we weerspiegeld in de sieraden en wapens die ze in hun graf meekregen. Vaak werden de doden op andere plaatsen begraven dan waar de mensen woonden. De meeste informatie over deze tijd komt van de Merovingische grafvelden in de duinen of de stuwwallen. Het zijn grote grafvelden die een betrekkelijke rust in de samenleving laten zien en een zekere gehechtheid aan de plaats waar eeuwenlang is gewoond. Dat is de basis van waaruit nederzettingen contact met elkaar onderhouden en Europese netwerken vormen waar niet alleen goederen, maar ook ideeën worden uitgewisseld.
Toch wil ik ook nog wat dieper in gaan op het spel. Ik ben gaan kijken hoe het spel er inhoudelijk uit ziet, wat is het doel van het spel? wat moet je doen? hoe ziet het spel eruit?​​​​​​​
Het uitgangspunt van het spel Catan is dat spelers proberen een welvarende nederzetting te bouwen op het eiland Catan. Het eiland is verdeeld in verschillende terreintypes zoals bossen, akkers, heuvels, bergen en weiden, die grondstoffen produceren zoals hout, graan, steen, klei en wol. Elke speler begint met twee nederzettingen en bijbehorende wegen.

Het doel is om grondstoffen te verzamelen, deze te ruilen met andere spelers of de bank, en ze vervolgens te gebruiken om nieuwe wegen, nederzettingen en steden te bouwen. Door deze ontwikkelingen te bouwen verdienen de spelers punten. Omdat spelers grondstoffen kunnen ruilen en onderhandelen om hun eigen doelen te bereiken, is het spel erg strategisch.

Het spelbord bestaat dus uit verschillende terreintypes, deze terreinen hebben de vorm van een zeshoek. De tegels worden willekeurig gerangschikt aan het begin van het spel, waardoor het speelveld elke keer anders is.
In het midden van het bord bevindt zich de “rover” of “struikrover”, een pion die wordt geplaatst op een tegel voor het spel begint. De rover blokkeert de productie van grondstoffen van de tegel waarop hij staat, waardoor spelers tactisch moeten plannen waar ze hun nederzettingen gaan bouwen.

Rond de zeshoekige tegels worden kleine cirkels geplaatst die getallen bevatten van 2 tot 12, geen 7. Deze getallen geven aan welke tegels grondstoffen produceren wanneer dat nummer wordt gegooid met de dobbelstenen aan het begin van elke beurt.

Naast het speelveld zijn er gebieden voor ontwikkelingskaarten, handelskaarten en de bank van grondstoffen. Ook is er ruimte voor spelers om hun nederzettingen, steden, dorpen, wegen en ontwikkelingskaarten te plaatsen.
Het spelbord is kleurrijk en goed gestructureerd, met duidelijke markeringen om verschillende elementen van het spel te onderscheiden.

De doelgroep van Catan is:
Geslacht doelgroep:     Unisex
Minimale leeftijd:           10 jaar
Maximale leeftijd:          99 jaar
Verpakking (lxbxh):        30×8×30 cm (l×b×h)
Catan heeft ook andere versies van het spel, deze hebben allemaal een verschillende verpakking zoals je hieronder kunt zien.
Ook wil ik kiijken naar hoe andere spellen met een soort gelijk onderwerp eruit zien. Ik ben op internet gaan zoeken naar spellen die lijken op Catan. Hier heb ik een aantal spellen gevonden, deze gaan over het bouwen van steden of het verzamelen van grondstoffen.
Carcassonne
Ook tijdens een potje Carcassonne vorm je gedurende het spel het speelbord. Om de beurt leggen spelers een tegel op tafel die moet aansluiten op het landschap van Carcassonne. Ze mogen dan ook één meeple op de tegel plaatsen. Bijvoorbeeld op een stad, straat of klooster. Daar kun je punten mee verdienen. Zodra alle tegels op zijn, wordt gekeken wie er de meeste punten heeft en die persoon wint het spel.
The Island
Bij The Island creëer je een eiland dat bestaat uit diverse tegels. Het spel begint nadat elke speler zijn of haar meeples over het eiland heeft verdeeld. Dan vergaat het eiland tegel voor tegel. Je doel is om de meeples veilig naar nieuw land te brengen. Maar eenmaal in het water? Pas op voor zeemonsters! Elke meeple is een geheim aantal punten waard. De speler die de meeste punten in veiligheid heeft weten te brengen wint het spel.
Stenen Tijdperk
Dit bordspel speelt zich af in het stenen tijdperk, waar elke speler zijn of haar eigen stam het sterkst probeert te maken. Je plaatst meeples op het bord, dobbelt voor grondstoffen en kunt hiermee gebouwen maken of handelen met andere stammen die hun goederen via de rivier aan wal brengen. Daarnaast kun je investeren in langdurige voordelen, waaronder het uitbreiden van je stam.
OPDRACHT 1
VERPAKKING
CONCEPTFASE
Na mijn onderzoek ben ik concepten gaan maken voor de verpakking. Bij een aantal concepten heb ik een klein mood/styleboard g
Concept 1: Je ziet een stad en in de verte zie je opeens een bos. Deze grens is heel duidelijk zichtbaar zodat t lijkt op de grenzen die je in het spel ook zit. Je ziet op de achtergrond dezelfde zons ondergang als op de originele verpakking.
Concept 2: Je ziet een eiland (Catan), vanaf boven zie je de verschillende spelvakken (Zeshoeken) met de verschillende grondstoffen. Je ziet dus dorpen, steden, bossen, mijnen, zand. Op de achtergrond zie je ook weer de zonsondergang die op de orginele verpakking ook staat.
Concept 3: Je ziet een landschap met grondstoffen in perspectief, in de verte zie je een klein dorpje met een boerderij. In de achtergrond zie je een bos. Naast het weiland zie je een weide met schapen/ander dier. De nadruk ligt hier echt op het onderhandelen van materialen. ​​​​​​​
Concept 4: Je ziet een ridder die vanaf een berg uitkijkt over het land, hij ziet een kasteel en stukken bos met heuvels. Op de achtergrond zie je weer de zons ondergang van de originele verpakking terugkomen. 
MILESTONE CONCEPTFASE
Ik heb de vier concepten besproken met de docent. Hij vond de eerste en de derde heel erg op elkaar lijken, maar het verhaal erachter was wel sterk. Hij heeft aangeraden om dit verhaal op een andere manier vorm te geven. Over het tweede concept zei hij dat hij dit idee al vaker had zien langskomen bij andere studenten, hij vond dit dus niet zo origineel. Het laatste concept vond hij wel goed omdat het verhaal van het spel Catan hier goed in is verwerkt. 
Ik heb zijn feedback aangenomen en geprobeerd om een nieuw concept met hetzelfde verhaal vorm te geven. Deze zie je hieronder 
Concept 5: Je ziet de binnenkant van een markt kraampje, hier worden de materialen verhandeld die in Catan ook verhandeld worden. Achter het kraampje staat een verhandelaar. Ook zie je een schaduw van iemand die voor het kraampje staat om te onderhandelen. 
Over dit concept was hij heel tevreden, hij vond het origineel en had het nog niet eerder voorbij zien komen bij andere studenten. Ik heb voor dit concept een GO gekregen
PRODUCTIEFASE
Lineart
Ik ben begonnen met het maken van de line-art, hiervoor heb ik eerst gekeken naar de verhoudingen van de mens en de roteerpunten zoals de schouder, elleboog en pols. 
Ik ben gaan werken met lijnen van 4px.
Kleuren
Vervolgens ben ik gaan kijken naar de kleuren. Hierbij heb ik gekeken naar mijn styleboard, maar ook naar de 'Adobe colors' kleuren combinaties. Ik heb een aantal verschillende opties geprobeerd, deze zijn hieronder te zien. 
Hier zie je een complementaire kleuren combinatie. Ik gebruik gemaakt van oranje en blauwe kleurtinten. Ik heb mijn line-art grof ingekleurd om een beter idee te krijgen van hoe het eruit ziet.  
Hier zie je een complimentair splitsen kleuren combinatie. Ik heb daarbij echt gelet op de kleuren die passen bij Catan. Je ziet kleur tinten zoals rood, grijs en bruin. 
Hier zie je nog een complimentair splitsen kleuren combinatie hier heb ik geprobeerd om andere kleuren te gebruiken dan die je bij Catan, om op die manier het vernieuwende effect te geven. Je ziet blauw, geel en bruintinten. 
Ik heb gekozen voor de tweede kleuren combinatie, ik heb hiervoor gekozen omdat deze het beste past bij het spel Catan. Het laat echt een vernieuwde versie van het spel zien maar toch behoud ik de kleurtinten die in de originele verpakking ook worden gebruikt. 

Ik heb niet gekozen voor optie een omdat ik deze kleuren niet terug zag op mijn styleboard, ook vind ik de kleuren heel eentonig en zo oogt het nogal saai. Deze kleuren passen ook niet bij het spel Catan. 
Ik heb niet gekozen voor optie drie omdat ik dit er heel koud uit vind zien, door de blauwtinten en het gebruik van licht geel. Ik wou graag andere kleuren uitproberen, door dit te doen heb ik gezien dat deze kleuren niet passen bij Catan. 
Details
Na de base colors ben ik de details gaan toevoegen, zoals de jaarringen, houtnerven in het hout, en de stenen op de wand. 

Ik wist eigenlijk nog niks over het tekenen van houtnerven dus ik heb een aantal referentie afbeeldingen gezocht om een beter idee te krijgen van hoe deze eruit zien. 
Shadows & Highlights
Vervolgens ben ik begonnen met het toevoegen van de shadows. Hierbij heb ik gelet op de richting van het licht, in dit geval komt het licht van voor. 
Ik heb eerst de slagschaduwen toegevoegd, daarna de soft shadows. Door het toevoegen van verschillende schaduwen krijg mijn werk meer diepte. 
De stenen op de achtergrond hebben voldoende textuur maar ik vond dat ze wel wat meer diepte mochten krijgen, ik heb ze nog wat meer schaduw gegeven aan de onderkant. Ook wou ik graag de tafel en objecten nog wat meer diepte geven, zo sluiten ze beter aan op de rest. 

Ik heb hier ook een grote schaduw toegevoegd die over de tafel valt. Zo lijkt het alsof er een klant bij het kraampje staat om te onderhandelen. 
Toen ben ik de highlights gaan toevoegen, deze zijn heel subtiel omdat de lichtbron niet fel is. Zoals glans op de metalen details en muntjes, ook een lichte schijn op het stof. 
Typografie
Bij het zoeken naar de juiste typografie ben ik gaan kijken naar mijn styleboard, ik ben gaan zoeken naar lettertypes die daarop lijken. De tekst die op de voorkant moest komen te staan is het logo van het spel. "CATAN" met daaronder "BASISSPEL". Ook wou ik op de voorkant de leeftijd, de duur van het spel en met hoeveel mensen je het kunt spelen terug laten komen. Dus ik heb ook gezocht naar een duidelijk lettertype voor de cijfers. 
Ik wou bij het logo de streep tussen catan en basisspel terug laten komen, hier heb dus ook op gelet tijdens het uitzoeken van het lettertype. 

De titel van het spel is geel omdat hij anders weg zou vallen in de illustratie, ook komt er door deze kleur te gebruiken een klein beetje nostalgie terug uit de originele verpakking. 
Ik ben uiteindelijk gegaan voor een combinatie van twee lettertypes, ik heb gebruik gemaakt van "Empire" en "Linux Libertine". Deze lettertypes passen goed bij elkaar omdat ze allebei een serif hebben, maar toch zijn ze net iets anders. 

De andere twee lettertypes zijn het niet geworden omdat het lettertype "Hero Archer" toch net te bold is. En dit lettertype heeft meer rondingen waardoor het toch wat moderner oogt, dit past niet zo goed bij het spel. Het lettertype "Butler Black" past ook niet goed bij het spel. Dit lettertype is te sierlijk voor waar het spel over gaat. Ook vallen de letters weg in de illustratie. 
Het lettertype "Hero Archer" paste wel goed bij de informatie, de cijfers passen nu bij de rest van de illustratie. Omdat dit lettertype bold is, is de informatie ook goed leesbaar vanaf een afstand. Ik heb als formaat van de informatie 10-11px gebruikt omdat dit het normale lettertype is van een boek. 

Het andere lettertype "Awelier" is te dun, je kan de tekst vanaf een afstand niet goed lezen en het past niet bij de symbolen. 

Ik heb ervoor gekozen om de tekst en symbolen wit te maken, dit heb ik gedaan omdat deze informatie belangrijk is. Als ik dit zwart maak dan valt het weg. 
Vervolgens ben ik gaan kijken naar de zijkanten van de verpakking. Ik had dit eigenlijk tijdens de concept fase moeten doen. Dit was handiger geweest omdat ik dan in een keer door kan met het vormgeven en nu wordt ik onderbroken. Maar dan weet ik dat voor de volgende keer. 

Ik heb een aantal ideeën bedacht die ik zou kunnen toepassen op de zijkant. Op de zijkant van de verpakking staat altijd belangrijke informatie die zichtbaar moet blijven, zoals het logo van het spel of het merk die het spel geproduceerd heeft. Ik wil er op letten dat deze goed zichtbaar blijven. 
Het leek me een leuk idee om de tafel van het kraampje ook echt tafelpoten te geven, zo krijg je het idee dat de doos het kraampje is en blijft er toch nog ruimte voor de informatie

Ook leek het me passend om de tafel en muur gewoon door te laten lopen over de zijkant, zo blijft de verpakking een geheel. 

Als laatste had ik ook het idee om de zijkanten van de verpakking gewoon een kleur te maken en verschillende elementen uit de voorkant terug te laten komen op de zijkanten. Zo kun je de titel van het spel goed zien maar past het toch bij de rest. 

Ik heb uiteindelijk gekozen voor het laatste idee, ik heb hiervoor gekozen omdat het doel van het spel echt tot zijn recht komt. Je ziet de materialen die verhandeld worden in de bakken en toch komt de rest van de belangrijke informatie goed tot zijn recht en wordt het niet te druk. 

Ik heb niet gekozen voor het eerste idee omdat het perspectief van de tafelpoten niet klopt, en daardoor ziet het er gek uit. Ook zou het niet kloppen als ik de zij van de verhandelaar op de zijkant zet. Want dan sluit de voorkant niet aan op de zijkant. 

Het tweede idee viel voor mij ook af omdat ik deze net te druk vind, als ik de stenen en het hout zou laten doorlopen over de zijkant is er geen plek meer over voor de informatie die op de zijkant moet komen te staan. Dan zou de tekst niet goed leesbaar zijn. 
MOCK-UP
Vervolgens ben ik een aantal mock-ups gaan maken voor de verpakking. Ik heb hiervoor templates gebruikt. Ik heb gekeken naar templates die meer kanten van de verpakking laten zien.
EINDWERK VERPAKKING
OPDRACHT 2
Promotionele Poster
CONCEPTFASE
Ik ben begonnen met schetsen maken voor de promotionele poster, ik heb erop gelet dat deze schetsen passen bij de verpakking. Hierbij heb ik gekeken naar compositie. 
Uiteindelijk heb ik gekozen voor concept 4, ik heb hiervoor gekozen omdat deze centrale compositie aansluit op mijn verpakking. Ook zie je hier weer symmetrie in terug komen. Je ziet het kraampje van de verpakking van de voorkant op deze poster. Op die manier verwijzen de verpakking en de poster naar elkaar

Ik heb niet gekozen voor concept 1 omdat ik deze niet vond passen bij de verpakking, ik vind dit concept een beetje rommelig en er zit niet echt een goede boodschap achter. 
Ik heb niet gekozen voor concept 2 omdat ik dit concept er saai uit vind zien, je ziet alleen de bakken met materialen die je ook al terug ziet op de verpakking, ik wou graag wat meer variatie laten zien dan dit. 
Ik heb niet gekozen voor concept 3 omdat ik de compositie niet vond passen bij de compositie van de verpakking. Omdat de helft van de ruimte is gevuld met illustratie bleef er niet veel plek meer over voor tekst. 

PRODUCTIEFASE
Line-art
Om te beginnen met de productiefase heb ik eerst de line-art van de promotionele poster gemaakt. Ik heb erop gelet dat de line-art hetzelfde formaat is als de line-art op de verpakking, dan past het een stuk beter bij elkaar. Ik heb lijnen van 4px en 3px gebruikt. 
Base color
Vervolgens ben ik verder gegaan met het inkleuren van de line-art. Ik heb hier vooral dezelfde kleuren gebruikt als voor de verpakking, dit heb ik gedaan om ervoor te zorgen dat de verpakking en de poster bij elkaar horen in een serie. 
Details
Ik ben ook details gaan toevoegen aan de poster, zoals de houtnerven op de tafel van het kraampje, de stenen op de muur en de kiezel stenen op de grond. Hiervoor heb ik hetzelfde referentie bord gebruikt als bij de verpakking. 
Shadows & Highlights
Vervolgens ben ik schadows gaan toevoegen, hierbij heb ik gelet op de richting van het licht. Op de poster komt het licht ook van voor, net zoals op de verpakking. 
Ik heb weer eerst de slagschaduw toegevoegd en daarna de soft shadows.
Ik was nog niet helemaal tevreden over de kiezel grond dus hier heb ik nog wat diepte aan gegeven, dit heb ik gedaan door donkerdere tinten grijs toe te voegen. Ook heb ik het doek van het kraampje nog wat meer schaduw gegeven. 
Vervolgens ben ik highlights gaan toevoegen, deze heb ik subtiel gehouden net zoals op de verpakking. 
Typografie
Voordat ik met de typografie ben begonnen heb ik eerst de rand die je ook terug ziet in mijn concept op de poster gezet. Deze rand is rood omdat de rand op de verpakking ook deze kleur heeft, zo passen ze beter bij elkaar. 
Ik wil het logo van het spel verwerken in de promotionele poster, deze komt net zoals je in mijn concept terug kan zien midden boven. Ik zet het logo centraal omdat iedereen die de poster bekijkt dan kan zien dat het gaat om het spel 'Catan'. Ik gebruik hiervoor dezelfde lettertypes als op de verpakking.
Vervolgens ben ik gaan kijken naar promotionele zinnen die te maken hebben met het spel 'Catan". Ik heb er een aantal kunnen bedenken, deze zie je hieronder.

- Starten met Catan
- Begin nu met onderhandelen!
- Start nu met het bouwen van nieuwe steden
- De vernieuwde versie van catan ligt nu in de winkel!

Ik wil ook graag de website van Hasbro verwerken in de poster, dan weten mensen naar welke site ze moeten gaan om het spel te kopen. 
Ik heb gekozen voor de zin "Begin nu met onderhandelen!", ik heb voor deze zin gekozen omdat dit echt is waar het spel om draait. Je moet onderhandelen om nieuwe dorpen of steden te kunnen bouwen. Ook sluit deze zin goed aan op de illustratie die je ziet op mijn verpakking. 
Ik ben weer gaan experimenteren met de lettertypes die ik eerder heb uitgezocht. Ik zoek naar een duidelijk leesbaar lettertype omdat de boodschap die ik moet overbrengen belangrijk is. 
Ik heb gekozen voor een combinatie van de lettertypes 'Empire' en 'Linux Libertine', ik heb hiervoor gekozen omdat dit goed aansluit op het logo. Door de tekst  "Begin nu met" kleiner te maken dan "Onderhandelen", wordt de nadruk vooral gelegd op het woord onderhandelen. Dit heb ik gedaan omdat ik wil laten zien dat het spel gaat over onderhandelen. 

Ik heb onder deze zin ook nog vermeld dat dit de vernieuwde verpakking is van Catan. Ik heb bij de typografie gelet op het toepassen van de typografische hierarchy, door dit toe te passen kan ik bepalen waar de toeschouwer eerst naar kijkt. 

Ik heb de tekst geel gemaakt omdat het dan goed leesbaar is, ook sluit dit goed aan op het logo. Zwarte of rode tekst viel niet genoeg op, daardoor viel de tekst weg in de illustratie. 
Ik heb in de linkerhoek ook nog het logo van Hasbro toegevoegd, deze zie je ook op de verpakking terug. 
EINDWERK PROMOTIONELE POSTER
OPDRACHT 3
INSTAGRAM POST
CONCEPTFASE
Tijdens het maken van concepten heb ik erop gelet dat ik een her-compositie maak van de elementen die je ziet in mijn promotionele poster. Dit wil ik doen door de tekst en objecten te verplaatsen om zo het beeld een klein beetje te veranderen, maar de visuele boodschap toch hetzelfde te houden. 

Ik ben begonnen met het maken van een aantal schetsen om dit uit te proberen. 
Ik heb uiteindelijk gekozen voor concept 4, ik heb hiervoor gekozen omdat ik hier dezelfde compositie behoud als op de poster en de verpakking. Ik behoud de illustratie van de promotionele poster maar toch is het beeld net een beetje anders, zoals de plaatsing van het kraampje en de tekst, waardoor het interessant is om naar te kijken. 

Ik heb niet gekozen voor concept 1 omdat ik deze te veel vond lijken op de promotionele poster, het beeld blijft het zelfde en de tekst ook. 
Ik heb niet gekozen voor concept 2 omdat de compositie totaal anders is dan op de poster en de verpakking, ook werd er in de opdracht gevraagd om dezelfde visuele boodschap te communiceren. Dus als ik dit concept had gekozen zou het waarschijnlijk niet aan de opdracht voldoen.
 Ik heb niet gekozen voor concept 3 omdat de symmetrie hier wegvalt, ik dacht dat een aantal tonnen wel een leuke toevoeging zou zijn maar ze hebben eigenlijk geen toegevoegde waarde aan de boodschap die ik wil overbrengen.  
PRODUCTIEFASE
Line art
Voor de Instagram post werk ik met een vierkant formaat, dit is 1080x1080 px.
Ik heb dezelfde line-art gebruikt als voor de promotionele poster, maar toch staat alles net een beetje anders waardoor het beeld veranderd. 
Base colors
Voor de base colors heb ik dezelfde kleuren gebruikt als voor de promotionele poster, zodat de kleuren in de illustratie hetzelfde blijven. 
Details
Ook heb ik dezelfde details toegevoegd als op de promotionele poster, hier heb ik weer het referentie bord voor gebruikt. 
Shadows & Highlights
Vervolgens heb ik de shadows en highlights op dezelfde manier toegevoegd als op de promotionele poster. Het proces hiervan kun je bij 'Opdracht 2' terug vinden. 
Typografie
Ik heb voor de instagram post dezelfde lettertypes en zinnen gebruikt als bij de promotionele poster. Omdat instagram ook een manier is van promoten, leek dat me een goede optie. 
Ik ben wel gaan experimenteren met de plaatsing en grootte van de tekst. Door hierop te letten wou ik ervoor zorgen dat de visuele boodschap net iets anders werd dan de promotionele poster. 
Ik heb gekozen voor de eerste typografie, ik heb hiervoor gekozen omdat deze het meest overzichtelijk is. Je ziet duidelijk de titel van het spel maar niet te groot. Ook is de boodschap die ik wil overbrengen goed in beeld en kun je deze duidelijk lezen. Ook is de website van Hasbro goed zichtbaar. 

Ik heb niet gekozen voor de tweede typografie omdat de titel van het spel hier heel groot in beeld staat, daardoor gaat alle aandacht gelijk daar naar toe en dat is niet de bedoeling. Ik heb niet gekozen voor de derde typografie omdat de boodschap niet in het midden van het vak staat, daardoor wordt ik er ongemakkelijk van als ik er naar kijk. 
Ik heb niet gekozen voor de vierde typografie omdat de lijn onder 'onderhandelen' me niet aansprak. Hierdoor werd het geheel te statisch, want de titel heeft ook een lijn. 
Net zoals bij de poster heb ik ervoor gekozen om ook de Instagram post een rode rand te geven. 

MOCK UP
Vervolgens ben ik een mock up gaan maken van mijn instagram post. Hiervoor heb ik de site freepik gebruikt. Hier heb ik een PSD gevonden waarin in alle tekst en afbeelding kan aanpassen. Ik heb erop gelet dat deze mock up echt in de huisstijl van Instagram is. Ik heb als instagram account het account van Hasbro gebruikt om het zo echt mogelijk te laten lijken. Ook heb ik een aantal hashtags toegevoegd om de post meer bereik te geven. 
EINDWERK PROMOTIONELE INSTAGRAM POST
SERIE EINDWERK
REFLECTIE
Toen ik te horen kreeg wat de opdracht ging zijn voor dit examen was ik erg enthousiast, ik vind het super leuk om verpakkingen te mogen ontwerpen en hiervoor te mogen promoten. Maar omdat we maar zo kort de tijd hebben gekregen voor deze opdracht heb ik vooral op mijn eigen initiatief moeten werken. Ik heb niet vaak feedback kunnen vragen aan de docent/klant omdat ik hier niet genoeg tijd voor heb gekregen. 
Omdat de conceptfase pas klaar was aan het begin van de meivakantie heb ik tijdens de productiefase niet veel kunnen bespreken omdat deze vooral in de meivakantie heeft plaatsgevonden. Dit vind ik jammer omdat ik wel graag feedback had gewild op mijn proces. 
Naast dit ben ik tevreden over mijn eindwerk en alles wat ik heb kunnen maken voor deze opdracht, ik heb erop gelet dat mijn illustraties voldoen aan de inlevereisen en ik vind dat mijn onderzoek erg uitgebreid is en dat ik goed heb gelet op de vormgeving principes.
Verpakking Catan - Illustratie - Nanna Rond
Published:

Verpakking Catan - Illustratie - Nanna Rond

Published: